Dienstag, 20. Mai 2014

Den Judiska statens judiskhet speglad i ett återbesök

Den Judiska statens judiskhet speglad i ett återbesök

Skrivet av Lasse Wilhelmson

Shrinking-Palestine-1024x724-640x452

Bethlehem

Jag anländer till Bethlehem från Ben Gurions flygplats med taxi på samma motorväg som alla turister. De färdas i bussar med sina judiska guider. Mängder av pilgrimer från hela världen väller in i Födelsekyrkan vid torget Manger Square. Kanske den heligaste platsen för kristna i hela världen? De köper souvenirer och åker hem igen som om palestinier inte existerar. Det prestigefyllda Peace Center, finansierat av svenska SIDA, ligger mittemot.

Staden är belägen strax söder om Jerusalem och är omgärdad av Muren och stängsel. Invånarnas rörelsefrihet begränsas därutöver av check-points och de hänvisas till krokiga omvägar. Godtyckliga resetillstånd till områden utanför staden splittrar familjer och släkter som levt i Bethlehem med omgivningar i flera tusen år.

Mittwoch, 14. Mai 2014

Har också antisemitiska slagord blivit rumsrena i SVT?

Vilken skandal.  de svenska medier kan inte ens låta bli med sin hets mot Ryssland under en internationell festival. Att behandla två unga tjejer på det viset är avskyvärd. Men de skäms troligtvis inte det minsta och inte heller för sina antisemitiska inlägg.

Har också antisemitiska slagord blivit rumsrena i SVT?

I lördags tittade miljontals människor i Europa på sändningen från Eurovision Song Contest. Manifestation sades stå för ”kärlek” och ”tolerans”, men blev en uppvisning i pöbelaktig utfrysning och mobbning av ”de andra”. Som en logisk följd av detta har även antisemitiska slagord passerat obemärkt.

Det var tydligt att de ryska sångerskorna inte behandlades som två unga tjejer som deltar på ett musikevenemang, utan som politiska representanter för det land som USA och EU just nu befinner sig i konflikt med. Vulgära, kvinnofientliga kommentarer – som påminner om vissa anonyma näthatares retorik om ”MENA-folket” – hade fällts om de ryska tjejernas klädsel redan innan lördagssändningen i svensk mainstream press. Kommentarer som säkerligen omvandlats till sin motsats bara om de unga tjejerna blottat sina bröst och skrikit ”Ner med Putin!”


The Tolmachevy Twins, de ryska tvillingarna

De ryska och vitryska poänguppläsarna möttes med påtaglig kyla och utfrysning. Samtidigt som deras ukrainska motsvarighet välkomnandes trots att hon inledde sitt anförande med ett nationalistiskt slagord med tydliga kopplingar till andra världskrigets nazistiska och antisemitiska krafter.

Is Sweden’s Television (SVT) white-washing anti-semitic salutes?


What a scandal. The Swedish Media can't even restrain from Russia-bashing during a song festival. Their behaviour against two 17 year old Russian young girls is simply disgusting.

Is Sweden’s Television (SVT) white-washing anti-semitic salutes?

Millions of Europeans viewed the Eurovision Song Contest last Satuday. The event was said to promote ”love” and ”tolerance”, but instead ended up being a display of hate-mongering and bullying of ”the others”. Even further anti-semitic salutes were allowed to pass unnoticed.

The Russian artists were not treated as two young girls at a song contest, but as political representatives of a country currently involved in a conflict with the USA and EU. Vulgar, chauvinistic comments – reminiscant of anonymous right wing haters’ rethoric about the non-European immigrants – were uttered about the Russian artists’ clothes by the Swedish mainstream media, even before the Saturday’s broadcast. This bigoted commentary would surely have been turned into praise had the girls exposed their bossoms while shouting ”Down with Putin!”
The Tolmachevy Twins

The Russian and Belarussian score announcers were given the cold shoulder, while their Kievan conterparts were greeted a warm welcome, despite commencing their announcement with a nationalist salute closely tied to the anti-semitic, nazi, Ukrainian forces from WWII.

Dienstag, 6. Mai 2014

7. AVSKED FRÅN LENINGRAD

Einar Schlereth
30 avril 2014
Gorod Geroi - hjältarnas stad - står på husets tak - f ö kallas provinsen fortfarande Leningrad


I går gjorde jag ännu en stor utflykt till slutstationen av metrolinjen nr 1 långt söderut vid Veteranov Prospekt. Där fanns igen de 9 våningars hus med bara några enstaka höghus.

Där blev jag för första gången medveten om att det inte finns några villa områden, inga av oss så varmt älskade små hus med gräsmattan omkring. Jag hade ju åkt till alla väderstreck och har inte sett en enda. Därmed vill jag inte påstå att de inte finns överhuvudtågit. Dock är det lätt att inse att det blir mycket enklare att bygga en bra infrastruktur i desse bostadsområden med tusen- eller tiotusentals människor. Sportcentren, biografer, parker, sjukhus, affärer från torghandlare till supermarknad och banker, anslutning till tunnelbanan, trolleybussar, bussar, spårvagnar - allt finns där. Visserligen var det här kvarteret lite äldre och hade haft tid på sig att utvecklas. Men vi har ju sett att även på 'byggplatsen' redan fanns det mesta.

Montag, 5. Mai 2014

6. BOSTADSBYGGE - KOMMUNIKATION - INFRASTRUKTUR

Einar Schlereth
28. April 2014

Idag var jag på Parnassen. Så heter faktisk  metro slutstationen av linje 2 i stadens nord. Det måste ha varit i 'the middle of nowhere' några år tillbaka. Emellanåt har det vuxit fram på gröna ängen en ny stad av höghus med 30 våningar. Den 9 våningar regeln för innerstaden har lämnats  uppenbarligen åt sidan. Trots att det är fortfarande en jättelik bygnadsplats tycks de flesta lägenheter redan vara bebott. I några bottenvånigar har redan inretts affärer som nås via plankgånger. Och runt metrostationen har uppstått en hel del provisoriska stånd och regulära affärer i envåningsbyggnader. Och trafikförbindelser med metro, snabbvägar, dussintals minibussar och normala stads- och privata bussar har installerats. Den allmänna bostadssituationen känner jag inte till.
Eng gigantisk byggnadsplats
Grunden för grönområden finns också redan men de rakitiska sticklingar och små skott måste först bli riktiga träd och buskar. Mycket nära finns flera sjöar och en jättestor park.

Sonntag, 4. Mai 2014

5. Gladlynthet och vänlighet



Einar Schlereth
26 avril 2014


Gladlynthet - säkert vill varendaen bli uppmärksam på gladlyntheten här som kommer från ett västligt land - jag tänker på Tyskland, Sverige, England, Frankrike men inte på Spanien eller Italien - där människor jagar förbi varann med bistra, sammanbitna och livlösa ansikten och i bästa fall har en blick för saker i skyltfönster.

Också här går människor ganska snabbt men de verkar inte hetsat och utbränt. Kanske det hänger ihop med Putins klågan att arbetsproduktiviteten i Ryssland är betydligt lägre än det europeiska genomsnittet. Kanske tar människor här det helt enkelt lite lugnare?

Men det kan inte bara bero på detta att människor här ser ut mera gladlynt, sansad och belåten. Det märker man redan i det att de gärna och ofta skrattar eller drar på smilbandet. Det finns också en statistik för detta som säger att 70 % av ryssarna är belåten med sina liv. Sådant publiceras naturligtvis inte hos oss. I bästa fall med en hånfull anmärkning att detta säkerligen är Putin-propaganda.

Glad runda i 'Café Sovjet' där det spelas gamla sovjetiska filmer i TVn.